vrijdag 7 augustus 2015

Naar Enkhuizen

Van Volendam naar Enkhuizen.
We laten Volendam met zijn late fuifnummers achter ons.
Commercieel uitgebuit stadje voor feestneuzen die van late terrasjes en uitgaan houden.
Voor de boeg: een behoorlijk aantal kilometers en veel caches.
We laten al snel het plan varen om op tijd in Enkhuizen te zijn
en het Zuiderzeemuseum te bezoeken.
Een ommetje (dat achteraf niet nodig bleek) brengt ons naar het schooltje van Dik Trom.
Het treft: open op woensdag en vrijdag.
Het treft nog meer. Bij aankomst zijn we de enige bezoekers.
We krijgen dus een privé-rondleiding.
Supertof. Onze gids is zelf oud-leerkracht en zo gaat ons gesprek ook even over gepensioneerde leerkrachten en over de pensioenregeling in Nederland en België.
Inmiddels zijn er meer bezoekers gearriveerd.
Wij fietsen ons traject terug.
We willen tot bij de molen die volgens ons op 1 van de boekcovers afgebeeld staat.
Maar we stranden aan een hek en slootjes (met pontjes).
Enkele caches en vele kilometers later, komen we bij een (tweede) bordje: Welkom in het land van Dik Trom.
Met een paar 100 meter afwijking van de route hadden we het schooltje ook bereikt.
Of we dan ook van zo'n gepersonaliseerde ontvangst hadden kunnen genieten ...
Verder blijkt: de road is long en de wind zit tegen.
We cachen er op los, genieten in Hoorn van koffie en verse muntthee met gember en fietsen door.
Rond18 uur komen we aan in Hotel De Koepoort.
De Koepoortcache laten we voor wat hij is.
Na rijp beraad beslissen we om morgenvroeg niet de vroege boot te nemen.
We zullen Enkhuizen verkennen en caches boventoveren.
Diner in De Koepoort.
Een jongedame zegt dat we het driegangenverrassingsmenu krijgen.
Of er iets is dat we niet lusten of allergisch zijn voor iets.
Ik vernoem mosterd, Linda paling.
Later realiseren we ons: ik koffie, Linda lam of schaap.
Maar het komt goed.
We starten met een glaasje prosecco gevolgd door een romig kaassoepje met pijnboompitjes en peterselie-olie
Als hoofdgerecht : entrecöte met frietjes en fijne groentjes (boontjes, peultjes, venkel, koolrabi, wortel) en een sausje op basis van bruine fonds
Voor dessert een fruitsoepje met vanille-ijs, frambozencoulis, macaron, brownie, rode besjes, munt en fudge...
We hebben er een flesje Siciliaanse witte wijn bij gedronken
Dit was restaurantniveau !

Een adresje om te onthouden.